Sommige smaakcombinaties zijn voor Hollanders volledig out of the box… En tegelijk ijn ze zó lekker dat ik bijna niet begrijp waarom wij ze niet vaker eten. Deze zoete aardappelcurry met gebakken banaan is er zo één. Ik heb ooit iets als ontbijt gegeten dat hierop lijkt. Dat was toen ik aan het backpacken was in Sri Lanka. Toen was ik helaas nog niet zo met koken bezig. Niet goed opgelet wat er allemaal in zat. Veel later heb ik het pas proberen na te maken. Meerdere varianten zijn de revue gepasseerd. Inmiddels is ie zo lekker dat ik hem deel.

De smaken

Je bakt de zoete aardappel eerst met een klein beetje ui. Je stooft daarna de aardappels in kokosmelk, met specerijen als 5 spice, vanille, kaneel, kardemom, kurkuma en rode peper. Heerlijk zoet met nét wat pit. Ook doe je er een klein beetje sojasaus (of kokosamino’s) bij. Dat trekt alles mooi bij elkaar.

Hoe eet je deze curry?

Deze curry is geschikt als ontbijt: in plaats van de standaard havermoutpap of rijstepap. Maar het is ook perfect als lunch of bijgerecht. Combineer je het het met wat kikkererwten, kip of kabeljauw? Dan is het een heerlijk diner.

Is dit gerecht koolhydraatarm?

Nee, ondanks dat er geen suiker wordt toegevoegd is dit recept niet koolhydraatarm. Zoete aardappel, banaan en cashewnoten zijn gezond maar vallen onder het ruimere koolhydraatbeperkt. Maar let ook als je koolhydraatbeperkt eet goed op je dagwaarden. Aangezien je 3 ingrediënten met veel koolhydraten combineert kan je et aardig aantikken. Met name in de ochtend kan je bloedsuikerspiegel ook wat gaan schommelen. Wat dan weer effect heeft op de rest van de dag.

Is dit gerecht glutenvrij en paleo?

Ja, dit is een perfect recept als je glutenvrij eet en het is zelfs paleo proof. Let er wel even op dat je de sojasaus vervangt door kokosamino’s. Voor strikt paleo eventueel de chilivlokken weglaten. Al zijn er veel opvatting waarbij nachtschades als rode peper wel (met mate) gegeten worden.

AIP zonder de chilivlokken, 5 spice, kardemom, zwarte peper en cashewnoten. Dat lijken veel ingrediënten om weg te laten, maar de basis van het recept blijft goed overeind.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij, zuivelvrij en vegan. Koolhydraatbeperkt, paleo en AIP met de kanttekeningen hierboven.